JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Asbest Testkit >> Veelgestelde vragen >> Asbest onderzoeken

Asbest onderzoeken

Sidebar Image

Waar kan ik materiaal laten onderzoeken op asbest?

U kunt door een erkend en geaccrediteerd laboratorium (zoals Eurofins) laten vaststellen of een product of materiaal asbest bevat. Eurofins heeft een gespecialiseerd en gekwalificeerd laboratorium die door de RvA (Raad voor Accreditatie) is geaccrediteerd voor asbestanalyses.

Hoe werkt het voortraject voor een analyse?

Op basis van de aanmelding van uw monster(s), maken wij een opdracht aan in ons systeem. Bij ontvangst van het monster in ons laboratorium, kunnen wij op basis van uw (online) aanmelding en opdracht het monster verwerken. Daarnaast bepalen onze gekwalificeerde medewerkers welke werkzaamheden nodig zijn om tot een geslaagde analyse te komen. Dit kan betekenen dat onze analist een voorbehandling bij het monsters uitvoert (bijvoorbeeld een breukvlak aanbrengen of het verassen van het monster), om de asbestvezels duidelijk zichtbaar te krijgen voor analyse.

Hoe werkt een asbestanalyse bij Eurofins?

Asbestvezels zijn niet met het blote oog waar te nemen, alleen met licht- en polarisatiemicroscopie (PLM) en scanning elektronenmicroscopie (SEM). Hierbij wordt de aanwezigheid van asbest en het exacte type asbest bepaald door specifieke kenmerken, zoals morfologie, brekingsindex en chemische structuur. Tevens wordt er een massapercentage schatting gedaan, dit houdt in dat er wordt gekeken naar de procentuele aanwezig van asbest in het materiaal.

Hoe lang duurt een asbestanalyse bij Eurofins?

Eurofins onderscheidt zich door de korte doorlooptijden, een hoge leverbetrouwbaarheid en een uitstekende service. Hierdoor kunnen wij u de uitslag van een asbestanalyse altijd melden binnen 48 uur na aankomst in ons laboratorium, maar in veel gevallen zelfs al binnen 24 uur. U ontvangt een bericht wanneer het monster in behandeling is genomen in ons laboratorium. Na afronding ontvangt u van Eurofins een asbestanalyserapport.

Hoe ontvang ik de uitslag van de analyse?

Nadat de analyse is uitgevoerd, krijgt u per e-mail een asbestanalyserapport (PDF formaat). Indien u een klantenaccount heeft, kunt u het asbestanalyserapport daar ook terugvinden.

Wat staat er op mijn analyserapport?

Het asbestanalyserapport beschrijft verschillende onderdelen.

Ten eerste kunt u vinden welke analysemethode is gebruikt. In veel gevallen zal de analyse middels licht- en polarisatiemicroscopie (PLM) worden uitgevoerd conform NEN 5896. NEN 5896 geeft aan dat Eurofins de analyse uitvoert conform de officiële norm voor asbestanalyses.

Ten tweede vindt u per staal of er per asbestsoort asbest is aangetroffen. Meer informatie over de typen asbest kunt u hier vinden. Mocht er bijvoorbeeld bij één van de asbestsoorten positief staan ("pos"), dan houdt dit in dat onze analist die specifieke asbestsoort(en) in het staal heeft gevonden. Een streepje (“-“) bij een asbestsoort houdt in dat er middels de gebruikte asbestanalyse een percentage van minder dan (<) 0,1% aanwezig is. Wanneer alle gerapporteerde gehalten aan asbest onder de bepalingsgrens ligt (<0,1%), weergegeven als “-“ in de tabel, wordt het monster als niet asbesthoudend beschouwd volgens de NEN 5986. Dit sluit echter niet volledig uit dat er met een aanvullende analyse middels SEM (scanning elektronenmiscropie) wel sporen van asbest kunnen worden aangetroffen.

Ten derde kunt u eventuele opmerking vinden welke zijn opgesteld door onze analist. Deze eventuele opmerkingen zijn specifiek opgesteld aan de hand van uw monster en kunnen bijvoorbeeld informatie bevatten over de gebruikte handelingen om tot het resultaat te komen.

Wat zegt de uitslag van de analyse?

Indien er asbest is geconstateerd, raden wij u aan om contact op te nemen met één van onze partners door middel van het contactformulier. Deze partijen zijn gespecialiseerd in advies uitbrengen op basis van asbestanalyserapporten.

Wat kan ik met een asbestanalyserapport?

Met een asbestanalyserapport kunt u aantonen dat het monsters dat u heeft opgestuurd wel of geen astbest bevat, met daarbij verdere specificaties van het monster. Hiermee kunt u bijvoorbeeld de risico’s in kaart brengen voordat u begint aan een verbouwing of renovatie van uw gebouw of woning. Het laboratoriumcertificaat heeft echter weinig waarde zonder een officieel inventarisatierapport, welke opgesteld moet worden door een gekwalificeerd bedrijf. Deze inventariseerder kan nog steeds beslissen om zelf ook monsters te nemen en deze eveneens naar het laboratorium op te sturen.