JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Asbest Testkit >> Veelgestelde vragen >> Algemeen

Algemene vragen

Sidebar Image

Wat is asbest?

Asbest is een verzamelnaam voor een aantal mineralen (silicaten), die in de natuur voorkomen en opgebouwd zijn uit fijne, microscopisch kleine vezels met wenselijke eigenschappen: het is hittebestendig, slijtvast, isolerend, elektrisch niet geleiden, het bevordert de treksterkte van materialen en het is goedkoop te verwerken. Vanwege deze specifieke eigenschappen werd asbest in meer dan 3500 toepassingen verwerkt, zoals bijvoorbeeld (asbest)cement, isolatiemateriaal, dakbedekking, etc. Voornamelijk tussen 1930 en 2001 werd asbest erg veel gebruikt in bouw- en industrietoepassingen. Hierbij maakt men een onderscheid tussen hechtgebonden toepassingen (waar de vezels vastzitten in de matrix en niet kunnen vrijkomen) en niet-hechtgebonden toepassingen (waar de vezels los zitten en gemakkelijk vrij kunnen komen. Door verwering of beschadiging kunnen hechtgebonden toepassingen ook vezels loslaten. Ontdek hier waar je asbesttoepassingen kan terugvinden.

Wanneer de microscopisch kleine asbestvezels vrij komen, kunnen deze worden opgenomen in het lichaam door deze in te ademen of in te slikken, waarbij de vezels ontstekingen kunnen veroorzaken of ook kankers en andere dodelijke ziekten. Lees hier meer informatie over de gezondheidsrisico’s van asbest.

Vanwege de gezondheidsrisico’s is het gebruik en de verwerking van asbesthoudende materialen in Nederland sinds 1993, en in Belgie sinds 2001, verboden. Daarbij moeten asbesthoudende toepassingen onder speciale condities worden verwijderd. Lees hier meer informatie over de wetgeving voor inventarisatie en verwijdering van asbest.

Welke soorten asbest zijn er?

Asbestvezels zijn te verdelen in twee hoofdgroepen: de spiraalvormige of serpetijnachtige, waartoe chrysotiel (witte asbest) behoort, en de rechte of amfiboolachtige, waartoe crocidoliet (blauwe asbest), amosiet (bruine asbest), anthophylliet (gele asbest), tremoliet (grijze asbest) en actinoliet (groene asbest) behoren. 

Wat zijn de eigenschappen van asbest?

Asbest bestaat uit vezels die zich kenmerken door trekvastheid, slijtvastheid, bestandheid tegen hoge tempraturen en zuren en stijfheid.

Hoe kom ik erachter of een materiaal asbesthoudend is?

De enige manier om met volledige zekerheid te zeggen of een materiaal asbesthoudend is, is door een materiaalanalyse met microscopie te laten uitvoeren door een laboratorium zoals Eurofins.

Wanneer werd het toepassen en het gebruik van asbest verboden?

In Nederland kwam er in 1993 een verbod op de verkoop en op het gebruik van asbest. In Belgie is er een productieverbod sinds 1998, en een volledig gebruiksverbod vanaf 2001.