Agro >> Fruitteelt >> Plantgezondheid

Plantgezondheid

Sidebar Image

Voorkomen is beter dan genezen

Bij zieke of afwijkende planten wilt u snel weten wat de oorzaak is. Alleen dan is een juiste behandeling mogelijk en kunt u het risico op verdere verspreiding beperken.

De PlantDoctors van Eurofins Agro stellen snel en betrouwbaar de diagnose en adviseren over noodzakelijke maatregelen. De inzending voor onze PlantDoctors werkt voor u eenvoudig. U kunt het materiaal insturen of door onze monsternemer laten ophalen. U wordt zo spoedig mogelijk geïnformeerd over de uitslag van het onderzoek en meestal is er ook nog tussentijds contact. Ook kunt u zelf langskomen voor vragen en het plantmateriaal overhandigen aan één van onze PlantDoctors. Onze PlantDoctors werken zowel vanuit onze vestiging in Wageningen als vanuit het Glastuinbouw Adviescentrum in Honselersdijk (Westland).

DNA Multiscan: een vinger aan de pols

Uiteindelijk is voorkomen op het gebied van plantgezondheid altijd beter dan genezen. Ziekteverwekkers kunnen zich ook schuilhouden in het wortelmilieu. Ze zijn met het blote oog niet waarneembaar; pas wanneer de plant schadebeelden vertoont wordt hun aanwezigheid duidelijk. Te laat dus!

DNA Multiscan van Eurofins Agro houdt de schimmels in het substraat in de gaten. Met DNA Multiscan kunt u snel de aanwezigheid van ziekteverwekkers in planten vaststellen. Daarnaast kunt u met DNA-Multiscan de besmetting van teeltmaterialen zoals teelttafels, fust en gereedschap diagnostiseren. DNA-Multiscan werkt met uiterst moderne DNA-technieken. Hierdoor wordt de aanwezigheid van een schimmel al bij kleine aantallen aangetoond. Zo bent u op de hoogte voordat er echte schade ontstaat.

Gewasspecifieke pakketten

Voor glasgroenten, glastuinbouw algemeen, gras & sport, houtige gewassen, siergewassen en vollegrond  zijn uitgebreide onderzoekspakketten beschikbaar. Daarnaast zijn er een aantal gewasspecifieke pakketten waarbij alleen de ziekteverwekkers voor aardbei, gerbera, komkommer, paprika, roos of tomaat worden geanalyseerd. Bovendien is er een speciaal Trichoderma pakket.

Naast de analyses om schimmels op te sporen beschikt Eurofins Agro over een speciaal bacteriepakket. Hiermee wordt gezocht naar diverse soorten schadelijke bacteriën.

Ten slotte biedt Eurofins Agro een onderzoek voor de ontsmetter: de OntsmetterCheck. Voor de OntsmetterCheck nemen we voor en na uw ontsmetter een watermonster. Deze transporteren we gekoeld in steriele flessen naar het microbiologisch laboratorium van Eurofins Agro. In het laboratorium bepalen we het aëroob kiemgetal (totaal aantal bacteriën en schimmels) en het totaal aantal schimmels.

Alle soorten ontsmetters

We controleren de werking van de ontsmetter door de uitslagen van beide monsters naast elkaar te zetten. De onderzoeksduur is maximaal vijf werkdagen na ontvangst in het laboratorium. De OntsmetterCheck is geschikt voor alle soorten ontsmetters (verhitting, UV-straling of oxidatie met ozon of waterstofperoxide).

Meer informatie

Hebt u vragen over ons bemestingsonderzoek? Wilt u meer weten over ons aanbod? Via onderstaand formulier kunt u uw vragen stellen. Wij beantwoorden deze zo spoedig mogelijk.